Tècniques colonials

Festival de Cinema Africà de Tarifa/Tànger

Xaga o cuamato

Tanzània o Angola

Alemanys o portuguesos

La cinta d’animació Mangi Meli remains (K. Kunze, 2019) i el fotodocumental A story from Africa (B. Woodberry, 2019), acabats de projectar a l’esmentat festival, conten dues històries aparentment molt distanciades. Van succeir a milers de quilòmetres una de l’altra, a terres que són banyades per dos oceans diferents, una per l’Índic, l’altra per l’Atlàntic, i els pobles que les protagonitzen són ben distints.

Ara bé, hi ha unes sorprenents semblances, unes semblances motivades pels patrons del colonialisme que, casualment o no tant, són comuns a les metròpolis que l’exerceixen.

Són comunes les tècniques desplegades per sotmetre els pobles conquerits. Alemanys i portuguesos utilitzen, òbviament, la violència; però una violència “intel·ligent”, en la qual hi té un paper important la manipulació d’una manera o altra dels pobles a anorrear. Tant se val si són xaga o cuamato. Els dos documents audiovisuals ens expliquen que la tàctica dels europeus va ser aprofitar-se de les disputes de les elits de cada poble per dividir-los i així poder guanyar-los més fàcilment, a partir de donar suport a una de les faccions. Evidentment, també van comptar amb forces indígenes, primer com a tropes per vèncer la guerra i, posteriorment, com a correpressores dels mateixos pobles colonitzats.

Com a esperança enmig de tanta ignomínia, cal esmentar que també va ser compartida pels dos pobles colonitzats la seva reacció defensiva davant l’opressor.

Anàlogues tècniques colonitzadores i similars resistències en els culturicidis de principis del segle XX, però ben vigents també en situacions colonials actuals, més de cent anys després, als cinc continents.

by Dr. Wolfgang PFÄFFL, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.