Presos: polítics, però no els primers

Un dels elements recurrents i ben irritants provocats per la repressió espanyola contra l’autodeterminació ha estat la utilització del recurs dialèctic dicotòmic presos polítics-polítics presos. Aquesta ha estat la cançó de l’enfadós amb la qual els “constitucionalistes” han volgut contrarrestar la ignomínia antidemocràtica que suposa tenir gent mesos i mesos en presó preventiva i acusada injustament de delictes suprems.

En el context d’aquesta pseudopolèmica, potser és el moment de recordar un dels aspectes més foscos i enfosquits de la nostra història recent: els presos polítics. Sí, una figura amagada, menystinguda, negada i menyspreada. Però que, durant els 40 darrers anys ha existit i en bon nombre.

Mirant lluny, l’any 82, a la manifestació contra la LOAPA, apareix una pancarta enorme amb un lema proscrit: Independència. Aquest simple fet, esbombat pel diari El Alcázar, va comportar, tot i no trobar l’esmentada pancarta malgrat els escorcolls, la detenció i ingrés a presó durant un mes de diversos activistes de l’esquerra independentista acusats d’haver portat la pancarta i d’haver cridat “Autonomia, no; independència, sí”. Per cert, tant el Col·legi d’Advocats com la Universitat de Barcelona no van permetre celebrar en les seves instal·lacions actes de denúncia d’aquests fets. Un cop sortits de la presó, un vell conegut, el governador civil d’aleshores, Jorge Fernández Díaz, va reblar el clau imposant una sanció administrativa de 100.000 pessetes a cada acusat.

Més cap aquí, acabat d’encetar el nou segle i coincidint amb el començament de la intervenció occidental a Iraq es detenen, en l’anomenada popularment Operació Dixan, una quinzena de persones d’origen magrebí, sota acusacions de terrorisme islamista i, tot i la notable insuficiència de proves, que se centraven en la possessió de detergent als domicilis dels encausats, quatre d’ells acaben complint més de set anys de presó.

Entremig, operació Garzón per treure de la circulació independentistes per assegurar la pax olimpica, abús reiterat de l’excepcionalitat que hauria de regir la presó preventiva, persecució de persones d’ideologia anarquista i de l’entorn musulmà, penes i multes amb motivació “pedagògica” per accions de protesta noviolenta, no investigació de denúncies per tortures (que han acabat més d’un cop en condemnes a l’estat espanyol per part del Tribunal d’Estrasburg), suïcidis a les presons…

Tot plegat ens demostra que des de la represa de la democràcia formal han estat centenars els presos polítics als Països Catalans, molts dels quals han estat represaliats per accions no violentes d’oposició.

Però per a la majoria de la població, amb hàbits polítics quadriennals, ben desinformada pels mitjans majoritaris que han ignorat cas rere cas, i pels independentistes benpensants, pels quals qualsevol alternativa al sistema era, fins fa ben poc, també totalment ignorada i/o rebutjada.

Que no fossin del vostre cercle, que consideréssiu que potser s’ho mereixien, que tanquéssiu els ulls i us féssiu el sord davant de molts d’aquests casos, no vol dir que no hi haguessin persones reals tancades de manera injusta, com un mètode de criminalització de la dissidència política amb la creació d’un enemic interior que cal aïllar socialment o un cap d’esquila per justificar actuacions i resultats polítics.

Estaria bé, doncs, que tots aquests benpensants, després de descobrir que la democràcia en la que crèieu que vivíeu no era de la categoria que li atorgàveu, caldria que també reviséssiu els marges de la nostra història més propera t i no tornaríeu a repetir que els Jordis i els membres del govern empresonats son els primers presos polítics de la democràcia espanyola, potser perquè així també copsareu que moltes de les actuals democràcies representatives no acaben de fer honor al seu nom.

©Patrick Marioné

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.