27S: Resultats de llibertat

Èxit democràtic i econacionalitari sense precedents. Aquest és el meu resum de la jornada electoral del 27 de setembre. I ho fonamento en:

 • El 77,44 % de participació, és una xifra d’autèntic rècord a Catalunya, només superada per la que es produí amb motiu de les eleccions espanyoles de 1982 (80,7 %). Aquest interès extraordinari de la població catalana no ha fet més que corroborar el caràcter plebiscitari d’aquestes eleccions al Parlament, com era evident en el contingut de les campanyes de les candidatures que s’hi presentaven. Cap de la resta de referèndums celebrats, cinc d’ençà 1976, no havien despertat mai tant de vot, mantenint-se entre el 41 % de la Constitució Europea (2005) i el 73,9 % de la Reforma política (1976).
 • Els resultats indiquen que, malgrat el context d’inestabilitat vital permanent que ens regala dia a dia el capitalisme voraç dels nostres temps i en el que viu atrapada una gran part de la població, la amenaça de la por, que discursos plens de demagògia feien voleiar, ha estat olímpicament ignorada per bona part de la ciutadania.
 • Així mateix, la fermesa de la voluntat popular d’emancipació s’ha mostrat tan evident que ni els tacticismes de n’Artur Mas i companyia, posposant innecessàriament durant sis mesos la convocatòria de les eleccions, ni la poc atractiva llista de Junts pel Sí per alguns sectors de la població, han estat traves de cara a un magnífic resultat.
 • El pes de l’independentisme també ha batut rècords, multiplicant per 7,55 els vots de fa cinc anys, i per 17 els sufragis de fa 27 anys. La gràfica adjunta parla per si sola.
 • 27S
                                                                                 @econacionalitarisme

  Si comparem aquest legítim parareferèndum amb el d’autodeterminació d’Escòcia de l’any passat, el Sí, a Catalunya, ha aconseguit quasi 3 punts més. I això que a la terra del kilt i les gaites les amenaces i el joc brut de l’unionisme institucionalitzat van ser molt menys importants.

 • Continuant amb l’altre plebiscit homologable del segle XXI, és interessant conèixer que mentre que a Escòcia només va haver-hi majoria afirmativa en quatre de les trenta-dues circumscripcions, a Catalunya la victòria independentista es produeix en 33 de les 42 comarques. Una extensió territorial hegemònica, que només cedeix a les conurbacions de Barcelona i Tarragona i a la Val d’Aran.
 • Contràriament al que es preveia, l’altíssima participació no ha suposat un canvi significatiu de les proporcions entre l’opció independentista i l’espanyola, fet que anul·la la teoria de l’existència d’una “majoria silenciosa” favorable a la continuïtat dintre d’Espanya -que s’acabi expressant a les urnes, s’entén-.

  27Se
                                              @econacionalitarisme

Tot i aquest rial de democràcia cívica, tenim un problema, un problema que no és precisament menor. I no em refereixo, companyes de la CUP, conciutadans de Junts pel Sí, a qui serà el pròxim president de la Generalitat. Com ja us haurà passat pel cap, es tracta de que tenim una diferència de més de cent cinquanta mil catalans que s’estimen més seguir sota el jou espanyol que començar l’aventura d’autogovernar-se.

Ja sé que molts heu triat ignorar aquesta dada essencial, o, tot fent trampa de democràcia representativa, argumentar que el que valen són els escons, mentre que els més presentables han renunciat a la promesa DUI. Però això no s’hi val. No podem xiular i mirar cap a una altra banda, sobretot els que treballem des de fa molt de temps per una democràcia plena.

La meva posició a una setmana del plebiscit és que els seus resultats tan ajustats permeten continuar treballant per estructurar el nou Estat desitjat, però de cap manera és pot fer efectiva la independència respecte Espanya si no hi ha un pronunciament clar -via referèndum, o si l’opressió torna a no permetre-ho, d’unes eleccions plebiscitàries com les del 27S-, on els vots afirmatius siguin superiors als negatius, encara que la diferència sigui només d’una unitat. És una condició sine qua non en qualsevol democràcia real, una democràcia que es diferencia de la defectuosa democràcia exclusivament representativa en la que encara estem instal·lats. En aquella, la que hauria de dirigir les societats del segle XXI, les decisions preses pel sistema una persona-un vot tenen una preeminència inapel·lable damunt de les determinades pels elegits com a representants de la població. I el tema que ens ocupa, a més a més, és una qüestió estructural, que implica un canvi profund en la vida de la col·lectivitat i de cadascú dels seus membres. Així ho han respectat escocesos (44,7%-2015) i quebequesos (49,46%-1995).

I aquesta posició no és una qüestió de filar massa prim, ni de fair play decimonònic ni tan sols una ensopegada en el parany dels legalismes. Res de tot això. Penso que és ben clar que ens hi va la legitimitat davant la nostra població i l’excel·lència dels fonaments ètics i democràtics que han de bastir el nou Estat, que en això -i en moltes altres coses- ha de distingir-se dels Estats “normals”. Secundàriament, també hi ha motius pràctics, com el reconeixement internacional. Cal, doncs, seguir pel camí que portem, confiant que les nostres accions i propostes, combinades amb les, segures, reaccions antidemocràtiques, repressives, ràncies, obsoletes, de la contrapart, permetin que nova gent s’ho repensi i se sumi, en breu, al vent de llibertat.

Tirem pel dret, sense dubte… però amb la imprescindible legitimitat popular.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.