econacionalitarisme

pensades i fets de Joan Pons Valls

En democràcia, els números són els que canten (I)

with one comment

 

P1040105

Malgrat la prohibició, la degeneració obligada a “procés participatiu” i la incertesa fins a l’últim dia, la nombrosíssima participació popular dels partidaris de la independència no deixa cap dubte de què ha estat efectivament la jornada del 9 de novembre de 2014. Almenys per aquesta important franja de la població catalana, és indiscutible que ha estat un veritable referèndum d’autodeterminació.

D’aquesta manera, i per primer cop de manera directa, i no a partir d’una mostra ni a través de l’extrapolació dels votants dels diferents partits en les eleccions convencionals, tenim una aproximació real de quants independentistes hi ha entre els catalans. I aquesta xifra, a hores d’ara, és de quasi un milió nou-centes mil persones. Una quantitat que quadra bastant amb la ciutadania que ha participat en les diferents mobilitzacions dels últims temps i amb els votants dels partits dits sobiranistes en les últimes eleccions al Parlament, com mostra el quadre següent.

participants

 

 

 

 

 

Però aquest nombre, que el 9 de novembre va significar un 80% dels sufragis emesos, l’hem de contextualitzar, inserint-lo en el total de la població per a que realment tingui sentit.

Si fem els comptes, tenint com a base el cens de les europees de fa mig any més la població de 16 i 17 anys al primer de gener de 2014 (font: INE) -que també estaven convocats al 9N-, podem fer els càlculs de quin percentatge representa l’independentisme respecte els hipotètics votants, segons la diferent participació de la ciutadania.

Com es pot veure en el segon quadre, si la participació en un referèndum d’autodeterminació convocat de manera oficial fos com la de les darreres eleccions europees, el Sí a la independència obtindria més d’un 71 % dels votants. En canvi, si, com fóra previsible en un referèndum d’una importància tan vital, l’abstenció fos mínima, com ha passat en els celebrats en el món occidental en els últims 35 anys, els quasi dos milions de partidaris de la creació d’un nou estat estarien al voltant d’un 40 % dels vots. El límit de participació que canviaria de guanyadors se situaria aproximadament en els 2/3 del cens.

relació participació

 

Anuncis

Written by econacionalitarisme

Novembre 19, 2014 a 9:10 pm

Una resposta

Subscribe to comments with RSS.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: