El viatge dels romàntics

La lectura del Viatge a l’illa de Rügen, de Carl Gustav Carus ens transporta a una dimensió peculiar del viatge.

Carus dibuixa un canvi d’espai que cal fer en un aparentment contradictori “ritme intens i pausat, mitjançant el qual, a través de la contemplació reposada i fent servir tota la capacitat receptiva dels sentits, s’arribarà a una experiència vital intensa, que amb tota probabilitat deixarà el seu pòsit en l’existència de cadascú. El romàntic, en els seus periples pel món, ha d’observar, ha de deixar que sorgeixi allò inesperat, allò imprevist, per a poder “beure a petits glops aquesta copa de romanticisme” que ofereix el viatge a l’estil kavafià, on el camí acaba sent més important que el destí final.

Les emocions de les terres visitades provenen, a més a més de la saviesa popular, dels vestigis històrics i de la naturalesa. Aquesta, element central per als romàntics, ofereix també una curiosa paradoxa. És, alhora, un lloc plàcid i furiós, relaxant i ple de força telúrica, on es lliura el “combat grandiós dels elements”, que “feia vibrar d’emoció i deixava commocionat” a l’amic del gran Friedrich.

I, com ja s’ha suggerit, els efectes del viatge no acaben a l’arribar a casa, sinó que romandran en el subjecte fins a l’acabament de la seva vida. Carus mateix triga quasi cinquanta anys en publicar aquest relat i aquest lapse de temps, més que distorsionar els esdeveniments viscuts, permetrà, segons ell, que el record converteixi el que podrien ser unes simples dades en la descripció d’unes vivències que han contribuït a construir la seva evolució interior.

Carus, metge, pintor i pensador alemany, no perd l’ocasió de girar els seus ulls romàntics cap a l’antigor idealitzada, caracteritzada per la “franca bonhomia, la sensibilitat contemplativa, la discreció en els gustos i les necessitats, i el sentiment de l’austeritat“, confrontant-la amb els valors del vuitcents avançat, pragmàtic, calculador, prosaic, on el que domina és la recerca del luxe i del plaer immediat, preludi del que seran els nostres temps.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.