econacionalitarisme

pensades i fets de Joan Pons Valls

Google sense embuts

leave a comment »

En una mostra més de com els poders actuen en els nostres temps, amb una transparència descarada, fatxenda i omnipotent, sense cap prevenció ni respecte, Google ha enviat un missatge a la totalitat -o quasi- dels usuaris de la Xarxa del món sencer.

En un brevíssim comunicat informa urbi et orbe que llegeix tots els nostres correus electrònics i sap de totes les nostres cites anotades en el Calendar, coneix una darrera l’altra les nostres connexions als videos de You Tube i cadascuna de les nostres cerques al navegador per excel·lència, el seu. És a dir, que quan els hi passi per on sigui poden fer una radiografia acuradíssima de qui és cada ciutadà connectat del món.

Si aquestes pràctiques les traslladem a l’antiga dimensió analògica, l’equivalència encara ens farà veure millor la magnitud de l’assumpte. Sense exagerar gens, és com si totes les cartes que enviàvem haguessin estat llegides -els perversos règims dictatorials del XX ho feien i després tornaven a tancar els sobres com qui no havia fet res- pels treballadors de Correus, que totes les anotacions a la nostra agenda personal fossin conegudes, que tot el que vèiem a la tele, els concerts, les pel·lícules i les manifestacions a les quals havíem anat, hagueren quedat cuidadosament anotades al nostre expedient. Amb l’agreujament que ara el temps d’accés a aquest historial és menor a un segon.

Per si no en teníem prou amb aquesta realitat, resulta que ara Google, per a “crear una única experiència senzilla i intuïtiva”, es dedicarà a creuar totes les nostres accions al seu navegador, al You Tube, a Gmail i, encara més, compilarà no només la vida de cada individu concret sinó que també dibuixarà la xarxa dels contactes de cadascú.

Més enllà de les beneites innocències dels que tanquen els ulls i la ment creient les mentides de la privacitat i del control de dades, la terrible inquietud es fa inevitable: si aquestes vulneracions dels drets més bàsics les fa legalment una simple empresa, què no faran els descontrolats serveis secrets de les nostres democràcies amb un Estat de Dret cada cop més afeblit.

En fi, expedients radiogràfics amb accés immediat de les vides i idees de la totalitat dels usuaris d’Internet, és a dir d’un percentatge altíssim de  la població dels països benestants, i dels sectors més conscients de la resta. I, no ho oblidem, tota la xarxa de relacions que mantenen.

El que era evident s’ha confirmat públicament i obertament: Internet és l’eina de control definitiva.

Anuncis

Written by econacionalitarisme

febrer 26, 2012 a 1:56 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: