Nacions convexes i nacions còncaves

La concavitat defineix cert tipus de nacions. Són les que, a manera de receptacle, prioritzen la integració dels nouvinguts, l’acord amb els veïns, fins i tot amb els agressors. El contrari del que és concau és allò que és convex, una figura geomètrica que, aplicada a les nacions, indica que la resistència és una de les idees essencials presents en l’imaginari col·lectiu de la seva ciutadania.

Aquesta és l’aportació bàsica de Catalunya i Euskadi. Nació còncava i convexa, obra del periodista Antoni Batista, gran expert català en temes bascos. Una eina, al meu parer, indispensable per a qualsevol estudiós del fet nacionalitari, útil no només per ajudar a explicar l’evolució històrica de cada nació sinó també per a poder fer prospectiva del seu futur pròxim.

Els dos exemples que tria per desenvolupar la seva tesi són la Catalunya còncava i el País Basc convex. En ambdós casos, Batista detecta, en els últims decennis, un excés en les formes geomètriques que els han definit des de temps immemorials. El pactisme català i la violència basca s’havien radicalitzat tant que amenaçaven de fer desaparèixer la nació o la convivència, cosa que, en definitiva, suposava el fracàs del nacionalitarisme en tots dos casos.

Tanmateix, els darrers anys i mesos, els antídots han arribat en diverses tongades. A Catalunya, hi ha hagut un creixement important del sobiranisme mentre que a Euskal Herria s’ha donat un procés progressiu cap a l’abandonament de la violència.

Aquesta moderació de concavitats i convexitats serà suficient per a deixar fluir el nacionalitarisme -el nacionalisme democràtic de les nacions minoritzades, recordem-ho- en els nostres respectius escenaris nacionals?

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.