econacionalitarisme

pensades i fets de Joan Pons Valls

Panegírics frustra(n)ts

leave a comment »

Òstres, ja m’ha tornat a passar!

Tot va començar a principis dels anys vuitanta -o segurament abans, però ja no me’n recordo-, amb l’estrena de la pel·lícula Gandhi. Tota una biografia preparada per confirmar l’adhesió al protagonista però jo,  lluny d’això, vaig sortir pensant que el líder de la noviolència mundial havia estat un éssser messiànic, cregut, despòtic amb els que compartien el seu espai temporal i geogràfic, malgrat la seva contribució essencial a l’alliberament de l’Índia i el seu mestratge per tot tipus de protestes i revolucions.

Confesso que l’experiència se’m va repetint periòdicament, tot i que cada cop la sorpresa és menor. L’última vegada va ser abans-d’ahir, amb l’entrevista que va emetre TV3 a l’Heribert Barrera, mort dos dies abans. Tot i que en aquest cas, per ser de qui es tractava, la meva reacció era més previsible que en altres casos. Ara, tornar a sentir de la seva pròpia veu, per molt que es vulgués emmarcar en el seu discurs “políticament incorrecte”, que era partidari de la pena de mort o que l’actuació dels etarres és deguda a la situació de guerra -no de conflicte- que es viu a Euskal Herria, deixa poc marge a simpatitzar amb la personalitat homenatjada, malgrat els seus encerts en altres qüestions.

No sé si aquesta és una patologia pròpia o compartida, però la meva conclusió és que, en la immensa majoria de casos, és millor aprofitar fets i pensaments concrets de cada actor polític o social més que adherir-se al personatge global. Potser és una conclusió evident, però no em negareu que costa evitar la tendència panegírica que sembla que els humans posseïm d’una manera bastant marcada.

Anuncis

Written by econacionalitarisme

Agost 31, 2011 a 10:05 am

Arxivat a Pensaments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: