econacionalitarisme

pensades i fets de Joan Pons Valls

Del mite al mite lògic

with one comment

L’experiència acumulada durant segles i segles ens indica que els mites són necessaris per als individus i per a les societats. Actuen com a referents i ens ajuden en les nostres actuacions.

El perill és que aquesta necessitat es torni malaltissa i el mite ens anul·li el logos. I, al meu parer, això és el que ha estat passant en els Països Catalans de les últimes dècades, sobretot en els àmbits d’esquerres i nacionalistes.

Així, s’han anat succeint uns referents amb un component mític important, que havien de mantindre la seva puresa per damunt de tot. La clau per a què aquest sistema funcionés era no investigar més del compte, tot mantenint el lloc mític en una prudent llunyania. Tot plegat per no captar la violència, la falta de democràcia, l’adhesió al capitalisme més funest, el poc alternativisme, que sovint eren ben reals. En fi, calia amagar durant anys i anys tot el que pogués trencar el mite… fins que un bon dia aquest queia a plom. I llavors, corrents a buscar-ne un altre.

Us proposaria un canvi en aquest tema: dotar els nostres mites de paràmetres humans, com ja ho havien fet els grecs clàssics, una visió que ens permetrà copsar els seus encerts però també ens mostrarà les seves febleses -i, d’aquesta manera, si cal, podrem combatre-les-.  Aquesta opció convertiria els referents de globals a parcials i ens permetria, per tant, aprofitar-ne el que fos realment bo, sense haver d’ocultar res.

L’aplicació d’un logos honest i coherent enfortirà els nostres mites, i guanyarem en tranquil·litat, il·lusió, ètica, saviesa i efectivitat.

Anuncis

Written by econacionalitarisme

Juliol 27, 2011 a 12:19 pm

Una resposta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ben d’acord!!!

    La il·lusió generada a través de l’encantament per mites acaba en frustració absoluta i desercció massiva. Només a partir d’encantaments raonables, es pot fer feina.

    Com diuen els apreciats ‘Kitsch’, el mite a les escombraries!

    jordiarmadans

    Juliol 27, 2011 at 5:52 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: